presenninglageret.dk

Vi ved alt om presenninger og en hel masse andet

Generelt

Bygge fladt eller højt?

For en del år siden var der en filosofi, der gik på at vi skulle bygge fladt. Store byggerier nåede højest op i to eller tre etages højde. Sådan er det ikke i dag. Det har måske noget at gøre med at priserne på jord er steget. I nogle – især storbyerne – områder, er der ikke mere fri jord. Derfor må vi bygge i højden. Behovet for nye boliger og erhvervsbygninger, er jo ikke faldet. Tværtimod. Så: Vi bygger altså højere bygninger. De når ofte over 10 etager. Det stiller krav til logistikken på byggepladsen. Hvordan får du håndværkerne op på femte etage, når de skal til at montere vinduerne? Eller trække elinstallationerne? Og deres værktøj? For slet ikke at tale om kablerne og vinduerne selv?

Hejs til mennesker og materiel

Heldigvis er der gode løsninger på dette problem. Håndværkerne behøver ikke at skulle gå op og ned ad en trappe. De kan benytte et personhejs, som er sikkert. Eller endnu bedre: Du kan leje en materialeplatform, så håndværkerne kan komme op på femte sal samtidigt med, at de også har materialerne med sig. Du vil sikkert indvende, at det er dyrt at leje en materialeplatform.

Det er da rigtigt, at det koster nogle penge. Men set i forhold til håndværkernes effektivitet, så er det helt sikkert en løsning, der kan betale sig. En lang arbejdsdag, hvor håndværkerne får fysisk træning via op- og nedstigning via trapper, er trættende for dem. Chancen for ulykker forøges. Og her er der naturligvis også en fordel ved at leje et hejs: Du sikrer dig bedre imod arbejdsulykker og dermed bøvl med forsikringsselskaber og ansættelse af midlertidige håndværkere. Og ja, er du i tvivl, om du har brug for flere hejs. Så vil det firma, der lejer hejs ud, faktisk hellere end gerne hjælpe dig med at finde den bedste hejsløsning til netop dit byggeri.

Særlige elevatorer til byggepladser

En byggeplads er ikke bare et sted, hvor du ser nogle håndværkere tabe materialer, når de udfører deres arbejde. Det er en arbejdsplads, der er farlig. Som jeg sagde: Håndværkerne kommer til at tabe materialer og værktøj. Det er helt almindeligt. De arbejder hårdt. Deres job er både fysisk og mentalt trættende. Det hænder derfor ikke så sjældent, at en håndværker kommer til skade, når han er på arbejde. Et fald. En gnist. Lidt dumdristighed. Årsagerne til den slags arbejdsulykker kan være meget forskellige.

Og du skal – som bygherre – selvfølgelig sørge for, at de bedste sikkerhedsforanstaltninger er på plads, så antallet af arbejdsulykker kan blive minimeret. En byggeplads er derfor også en arbejdsplads, hvor der skal indarbejdes en del logistik: Hvordan kommer håndværkerne sikkert op og ned på stilladset. Hvordan får de deres værktøj og materialer op til den etage, de arbejder på? Hvordan kan du hjælpe byggeriet, så det sker effektivt, uden ulykker?

Personhejs

En byggepladselevator / personhejs kan være løsningen. Den kan i det mindste sørge for at håndværkerne kommer op til tredje sal uden at skulle vandre op og ned ad trapper. Et byggehejs kan hjælpe med at materialerne kommer op i højden, uden at håndværkerne bliver udmattede af at skulle slæbe dem op ad trappen. Hvad er forskellen på en byggepladselevator og et byggehejs, spørger du. En byggepladselevator må kun bruges til at hejse mennesker op – og ned. Et byggehejs må kun benyttes til at hejse materialer op med. Så simpelt er svaret. Og dog: Der findes industrihejs, der må anvendes til at hejse både mennesker og materialer op. Disse skal dog have installeret en sikkerhedsforanstaltning, så de kan hejse mennesker op. Men i nogle tilfælde kan det være en fordel at bruge et industrihejs. Det kommer helt an på selve opgaven, der skal udføres oppe i tredje sals højde.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *