presenninglageret.dk

Vi ved alt om presenninger og en hel masse andet

Bolig og have

Værktøj og DIY

Her i landet er vi glade for at kunne gøre tingene selv. Vi har mange DIY projekter i gang. Det kan være alt lige fra selv at lave marmelade til selv at bygge vores møbler, reoler eller selv at få lagt nyt tag på huset. Nogle af os er fumlefingrede og kan ikke håndtere værktøj. Andre er bare supergode til det. De af os, der er gode til det med værktøj har da også et værksted, hvor vi har plads til både hamre og boremaskiner. Måske har vi også særlige maskiner, som vi bruger. Fx hækkeklippere. Eller en båndpudser. De af os, der ikke er så gode til det der med værktøj og DIY i huset, ja, vi har højest en hammer og måske et skruetrækkersæt i værktøjskassen. Det kan være – hvis vi har haft lidt erfaring – at vi også har en knibtang. Og så har vi nogle skruer og søm – i forskellige størrelser. Men det er det hele.

Båndsav skal bruges rigtigt

Dem, der ved noget om, hvordan værktøj skal håndteres, de har meget større samlinger. Det kan fx endda være, at de også har stationære maskiner i deres værksted. Fx en båndsav. Det er jo et stort stykke værktøj. Og det er farligt. En båndsav – se her har jo en meget skarp klinge, der fungerer ligesom en almindelig sav. Den gør det bare på en måde, så træet bliver skåret meget hurtigt. Du kan faktisk slet ikke se, at træet bliver savet, sådan som du kan med en manuel sav. Du kan kun registrere, at træet bliver skåret af en båndsav, fordi du ser mere og mere savsmuld samle sig på gulvet rundt om båndsaven.

Det kræver en del mod at bruge en båndsav. Netop fordi den er skarp og hurtig. Og ja, besøger du en tømrer, der har haft sin forretning i mange år, så vil du sikkert lægge mærke til, at han mangler et stykke af en af sine fingre. De fleste tømrere har netop brugt båndsaven lidt for dristigt. Og det har kostet dem en finger. Heldigvis kan du få særlige handsker, der kan beskytte dine hænder og fingre imod skader fra en båndsav. Men det kunne tømreren ikke for 30 år siden.

Båndsave skal du altså passe godt på med, hvis du bruger dem. Måske vil du gerne anskaffe dig sådan et stort stykke værktøj. Det kan jeg godt forstå. Det er lækkert at have det rigtig værktøj i værkstedet. Men tænk dig om først: Hvem har adgang til værkstedet, hvor båndsaven skal stå? Børn? Hvis børn har adgang, når du ikke er der sammen med dem, så glem alt om at anskaffe dig en båndsav. Men kan du sikre, at de ikke har adgang, når du ikke kan være der, så er det absolut en investering, som du vil blive rigtigt glad for.

Og husk lige, inden du køber en båndsav, at de findes i forskellige størrelser. Du bør derfor lige først tænke over, hvor stor din båndsav skal være. Det er jo ikke sikkert at du har brug for den allerstørste.

Gør det selv efter vinterferien

Vinterferien er slut. Det var skønt med nogle fridage. Ikke sådan at forstå, at du har ligget på den lade side. Nej, du har været aktiv. På alle fronter: Raske gåture med hunden. Aktiviteter med familien. Udførsel af det her projekt, som bare lige skulle ordnes. (Du troede det var et spørgsmål om et par timer – men det viste sig at tage flere dage.) Projektet handlede om, at du skulle sætte en ny ventilator op ude i det lille badeværelse. Og her måtte du sande, at du er god til teori – og meget dårlig til praksis.

I teorien handler opsætning af en ny ventilator på et badeværelse kun om, at der skal slås et lille hul i væggen, dér hvor ventilatoren skal sidde. Derefter skal der laves en sikker elinstallation, som kan forbinde ventilatoren til strøm og stikkontakt.

Storforbuger af fugepistoler

Nemt nok. En elinstallatør blev da også tilkaldt for at sikre, at elinstallationen er ok. Det tog en time. Men derefter: Du skulle selv sætte ventilatoren ind i væggens hul. Det var noget med at måle og holde og sikre og dobbelttjekke. Det tog fire timer. Og så var det noget med at få fuget, så der ikke slipper kold luft ind udefra. Hullet i væggen var jo ikke totalt rektangulært. Så der var nogle steder, hvor der skulle fuges mere end andre – rundt om ventilatoren.

Dette job tog dig mere end en halvanden dag. Du fik da også et ry for at være storforbruger af fugepistoler nede ved byggemarkedet. Det udviklede sig faktisk til, at en af ekspedienterne dér, kom til at råbe til en af sine kollegaer, at han lige skulle hente en ekstra fugepistol, da han så dig komme ind i forretningen.

Det der med at fuge – eller slå små huller i en væg – er ikke lige dig. Det må du indrømme. Men du fik faktisk sat ventilatoren op. Det ser ikke så pænt ud. Du kan godt se, at der sidder fugemasse på ventilatorens karm. Du har lovet din viv, at det skal du nok få renset af. Men, du kan også se, at ventilatoren ikke sidder helt vandret i forhold til badeværelsets kakler på væggen. Og det ærgrer dig. Det er din fejl. Du burde have hyret en murer til at udføre arbejdet for dig. Du kunne have sparet penge til fugepistoler og fugemasse.

Stanley er min favorit

Du kunne have brugt mindre tid alene ude i det lille badeværelse. Du kunne have haft mere tid sammen med familien. Men din stædighed og overbevisning om, at du ved det hele, fik dig ud på glat is. Ok, du er kommet igennem opgaven. Men du vil altid kunne se de fejl, du lavede. Og ja, den der fugepistol, der stadigvæk er halvt fyldt med fugemasse, og som ligger i din store Stanley værktøjskasse, den har du altså mest af alt lyst til at smide langt væk.
Har du lært din lektie? Teori og praksis går sjældent hånd i hånd. Og næste gang, så spørger du en ekspert, der har erfaring. Ok?

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *